Domeinarchief.nl

Mijlpaal: 6 miljoen .nl-domeinnamen

Enige tijd terug is een mijlpaal bereikt door het .nl-domein: er zijn nu 6 miljoen domeinnamen geregistreerd. deyogiclub.nl was de gelukkige domeinnaam op 18 juni 2020. Door de Covid-19 perikelen steeg het aantal registraties sneller dan was voorzien door SIDN. Sinds de intelligente lockdown zijn er 250.000 nieuwe .nl-domeinnamen geregistreerd. Wereldwijd is het .nl-domein het vijfde grootste landendomein ter wereld.

In 1986 werd de allereerste domeinnaam, cwi.nl, geregistreerd door de heer Piet Beertema van het Centrum Wiskunde & Informatica. Toen waren wij als Nederland het eerste landendomein buiten de Verenigde Staten. Waar een klein land groot in kan zijn. 10 jaar later nam SIDN het beheer over van het .nl-domein. Vanaf 2003 kon pas iedereen zijn eigen .nl-domeinnaam registreren en dat was ook het jaar dat de eerste 1 miljoen .nl-domeinnamen werd behaald.

Tot aan 2012 was er een redelijke stijging per jaar en in dat jaar werd de 5 miljoenste .nl-domeinnaam geregistreerd. Vanaf dat moment is de groei afgevlakt, maar groeit het nog steeds. Per 3 Nederlanders is er dus een nl-domeinnaam en dat is uniek in de wereld. De meeste domeinnaamhouders komen uit Amsterdam, maar de stadsregio’s van universiteitssteden Groningen, Enschede, Nijmegen en Eindhoven scoren eveneens opvallend hoog.

(bron: https://www.sidn.nl/nieuws-en-blogs/6-miljoen-nl-domeinnamen-geregistreerd)